недеља, 5. јануар 2014.

Atlas oblaka

Hm, kako uopšte započeti... Film se sastoji iz 6 priča. Epska fantastika, naučna fantastika, 19. vek, tridesete, sedamdesete, sadašnjost. Rađeno po principu podele rada, neke priče su radili Lara i Endi Vačovski (brat i sestra, autori Matrixa, to vam sigurno već zvuči zanimljivo), a neke Tom Tikver.

Ima nešto u ovom filmu što mene podseća na strip. Valjda te priče doživljavam kao epizode. U svakoj priči igraju isti glumci, samo što naravno tumače potpuno različite uloge, i njihov izgled je izmenjen do neprepoznatljivosti (hehe interesantno je i to, trudite se da provalite ko je ko iz priče u priču). Sve je bazirano na temi reinkarnacije (bar sam ja tako shvatila, ne mora da znači da je to bila izvorna ideja filma), likovi putuju kroz vreme, ustvari žive svoje živote kroz različite vremenske periode. I sve što urade u svom jednom i jedinstvenom životu, imaće neke posledice u budućnosti, kojom prilikom su razni likovi povezani, citiram repliku iz filma: ,, Naši životi, nisu naši. Od kolevke pa do groba vezani smo za druge, u prošlosti i sadašnjosti. I svakim zlim delom i svakim dobrim delom, rađamo svoju budućnost."

Ako ćemo hronološki, priče idu ovako:
1. priča o aristokrati dobrog srca u 19. veku
2. tridesete, neposredno pre Drugog svetskog rata, priča o mladom engleskom kompozitoru
3. sedamdesete, priča o novinarki koja se bavi istraživačkim novinarstvom u pokušaju da raskrinka naftaše u Americi
4. sadašnjost, najduhovitija priča, o matorom direktoru jedne izdavačke kuće u Britaniji
5. naučna fantastika, neka daleka budućnost, bazira se na konzumerizmu - poštuj potrošača svog...radnja je smeštena u Seulu
6. epska fantastika (dala sam sebi slobodu da pričama izmišljam naslove), ustvari daleka daleka daleka budućnost...odjednom sva tehnika pada u vodu i vraćamo se na život u šumi, pored vode, i u pećinama. Trampa, udari - trči - sakrij se filozofija. Mesto radnje priče: meni nepoznato, neka Dolina.

Film je dugačak, no tri priče (epska fantastika, naučna fantastika i matori izdavač tj priča iz sadašnjosti) ipak dominiraju u odnosu na one druge tri priče. Ali generalno, svih šest se prepliću (nisam obratila pažnju na algoritam preplitanja, kao prvo ide ova priča, ona, pa ova, pa ona tamo... ne znam, taj detalj prepuštam vama da otkrijete, ako vam se film bude dopao). Sve u svemu, film vredi pogledati, ja smatram da je originalan, samim tim i inovativan. Čak i ako vam se kojim slučajem u globalu film ne dopadne, neka priča će vam se sigurno dopasti :)


Нема коментара:

Постави коментар