уторак, 25. фебруар 2014.

Nathan Never


1991. godine Serđo Boneli, najveći italijanski (a možda i evropski) izdavač stripova, odlučio je da nam iz svoje štamparije podari još jedno fenomenalno ostvarenje. Reč je o Nejtanu Neveru, svemirskom detektivu.

Ako obratimo više pažnje na stripove iz radionice Serđa Bonelija, primetićemo da neki naslovi, poput Zagora na primer, tu i tamo sadrže elemente naučne fantastike, iako konkretno ne spadaju u taj žanr. Hm... Na osnovu ovog detalja, mogli bismo zaključiti da je za Serđa Bonelija priča o Nejtanu Neveru bila prava prilika da se napravi jedan ozbiljan naučno-fantastični strip, inspirisan filmovima kao što su: Blade Runner, Alien, Star Wars, Terminator...

Nejtan Never je detektiv privatne agencije Alfa. Ustvari, vratićemo se još malo unazad.

Planeta Zemlja je prenaseljena, te su osnovane svemirske kolonije (pre svega na većim asteroidima koji su u blizini Zemlje). Već sada je jasno da je politička situacija prilično komplikovana i neizvesna (kolonije na asteroidima su navodno pod vlašću Zemlje, ali s obzirom da kolonije proizvode 70% hrane koju stanovništvo na Zemlji konzumira, među kolonistima se u poslednje vreme pojavljuju i separatisti... ko tu ima pravo da vlada, ne zna se tačno). S obzirom da više niko ne veruje korumpiranim političarima, a još manje korumpiranim policajcima, policija je postala neupotrebljiva. Ali, nekakav javni red mora da postoji. Ukoliko je nekoga potrebno uhapsiti, ili pronaći lopova koji vam je ukrao novčanik, ili pak zaustaviti bandu krijumčara laserskog oružja, tu su privatne agencije. Upravo je Nejtan Never, bivši policajac, sada zaposlen kao detektiv u jednoj ovakvoj agenciji.

                             Prilično podseća na stajling Harisona Forda u Blade Runner-u

U svom poslu, Nejtan Never se susreće sa plejadom likova, žive i nežive prirode: androidi, roboti, mutanti, bogataši, političari, prevaranti, mafijaši, kriminalci raznih fela... Šefa ne ljubi mnogo, ali zato ima dvoje vernih saradnika na poslu. U slobodno vreme je prilično usamljen, u nekim brojevima ovog stripa polako će vam se otkrivati priča o njegovoj porodici. Iako živi u dalekoj budućnosti (hehehe nije loše videti kako se pre više od 20 godina zamišljala daleka budućnost) Nejtan je kolekcionar starih muzičkih ploča.

Strip obiluje akcijom, zaplet je napet u svakoj epizodi, a tehnika i svemirska oprema će vas u svakom broju ovog stripa iznenaditi sa nekim novim gedžetom koji će Nejtan imati u svom inventaru.

                                                         "Kupi mi majko tenk!"

Majstori iz čijeg pera je nastala ova svemirska saga su Meda, Sera i Vinja, dok je na crtežu radio ceo tim autora: braća Espozito, Kastelini, Bonaci, Tofaneti, Kasini, Mari, Rinaldi, De Anđelis, Bastianoni. A ja, kao stručni žiri, im dajem ocenu 10!

3 коментара:

  1. Volim kada ubace politiku u pricu, time se vidi da se bave malo ozbiljnijom tematikom. Inace, zeljno iscekujemo da izbacis koji youtube video review :D :D

    ОдговориИзбриши