среда, 1. јануар 2014.

Budika - Sanjajući orla, uzbudljiv roman o odrastanju legendarne ratnice

Budika - Sanjajući orla je prvi deo kvadrilogije o britanskoj kraljici Budiki, čiji je tvorac Manda Skot.


Ni sama ne znam kako sam tačno uspela da se domognem ove knjige (s o bzirom da je kod nas ovu knjigu izdala Narodna knjiga, vrlo dobar izdavač, no toj firmi u poslednje vreme nešto i ne cvetaju ruže, tako da i nije baš jednostavno doći do njihovih izdanja), ali eto, uspela sam da kupim ovaj prvi deo. Mogu reći da je knjiga zasnovana na istorijskim činjenicama, ali na vrlo lep način romansirana i protkana keltskom mitologijom.

Ko je zapravo bila Budika? Budika je bila kraljica britskih plemena koja je zadala dosta muka i glavobolja, gubitaka i poraza rimskim osvajačima u 1. veku n.e. Nastupala je na čelu svoje vojske, i bila glavna braniteljka Britanije. Smatra se da Budika i nije njeno pravo ime, već su je tako prozvali Rimljani, a pošto na kraju krajeva istoriju uvek pišu pobednici, taj naziv je i ostao zapamćen. Kada je u svom prvom većem boju nanela teške udarce rimskoj vojsci, njeni ratnici su počeli da joj kliču: ,,Budika!" (što je na nekom starokeltskom, ili kom već jeziku, značilo pobednica), dok su Rimljani mislili da je zapravo to pravo ime britanske kraljice, te su je od tada tako zvali.

Ova knjiga je o detinjstvu i odrastanju ove velike ratnice. A kroz priču o njenom odrastanju, može se saznati mnogo o drevnim keltskim običajima, mitologiji, društvenim vrednostima, pa čak i o keltskoj umetnosti. Britanija je bila zemlja vrlo veštih kovača, opisi predmeta poput nakita, oružja, amajlija, pa čak i ukrasnih kopči mogu samo da raspale maštu čitalaca. Briti su bili veliki poštovaoci prirode, te su se njihovi bogovi ogledali u životinjama i prirodnim pojavama. Veliki značaj su pridavali i tumačenju snova. Saznajemo i to da su Briti bili veoma tolerantan narod, i ako ćemo današnjim rečnikom - ljudska prava su u Britaniji bila na visokom nivou još pre 2000 godina. Za razliku od Rimljana, Briti su priznavali žensku decu za naslednike kraljevstva. Poštovao se kvalitet pojedinca, njegov zanat, vrline i veštine. Diskriminacija apsolutno nije postojala, ni po jednom osnovu.

Nakon ove knjige, javlja se dilema: da li se za Britaniju ispostavilo kao dobro to što su je Rimljani osvojili? Kako bi Britanija izgledala da je Budika pobedila?
S obzirom da sam pročitala samo prvu knjigu ove kvadrilogije, ja volim da zamišljam da je Budika ipak uspela da pobedi rimske napadače i sačuva vrednosti i duh keltskih plemena.

                                          Spomenik u čast kraljice Budike u Londonu

6 коментара:

  1. Interesantno, ne vidjam dosta review-a ovakvih knjiga. Lepo si opisala istoriju kao i samog lika u sto manje teksta, taman toliko da opise sta ta osoba predstavlja. Svidja mi se takodje sto si ubacila sliku statue posvecenu Budiki u Londonu. Mada voleo bih da si ubacila jos po koju, jer je prva bas lepa :) .

    ОдговориИзбриши
  2. eee upravo to, necu da otkrivam previse pricu naravno, ali ipak otkrijem toliko da sutra kada igras slagalicu i padne ti pitanje ko je Budika, ti kliknes keltska kraljica :D prigovor uvazen, bice vise slika u narednim tekstovima :)

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je veoma interesantno :)

    ОдговориИзбриши
  4. Jesu li mozda preveli 4. deo serijala Budika na srpski?? trazim vec danima ali izgleda da nema prevoda..

    ОдговориИзбриши
  5. Koliko ja znam, nije preveden 4. deo na srpski. Ova prva tri dela je izdala bila narodna knjiga, a s obzirom da su oni u medjuvremenu nesto pukli (bar po nekim mojim saznanjima), mislim da nije preveden 4. deo. Btw, izvinjavam se sto tek sad odgovaram na pitanje, moram priznati da sam bila zauzeta prethodna dva meseca, pa nisam bas vodila racuna o blogu :)

    ОдговориИзбриши